Rgs 142010
 

Gamtoje nėra tiesių medelių –
nei ąžuolėlių, nei pušelių

Bonsų kultūros sėkmingas formavimas neatsiejamai sąlygojamas dviejų dalykų – augalo rūšies pažinimo ir formavimo įgūdžių. Prie jų pridėję kantrybę ir rimtį gal ne taip greitai, kaip kartais norėtųsi, bet galime pasiekti labai neblogų rezultatų.

Ir jei stengiantis pažinti augalo, kurį auginame ir formuojame, fiziologinius poreikius mus tereikia turėti žinių, nesvarbu, iš kur jos gautos, tai pačiam formavimo procesui mums reikalingi tiek įrankiai, tiek priemonės.

Taigi, keletas straipsnių apie tai. Pirmiausia – įrankiai. Dabar aptarsime tik pačius pagrindinius, tradiciškai susiformavusius bonsų tėvynėje įrankius. Toliau pasvarstysime, kuo juos galima pakeisti. Dar vėliau, kaip ir kokiais atvejais geriau naudoti vieną ar kitą įrankį. Ir jei mums pasiseks, užbaigsime pažintį su įrankiais apžvelgdami, ką gamybininkai ir išradėjai siūlo naujausio.

Labai atsiprašau skaitytojų už niūrias ir tamsias nuotraukas. Dabar ruduo, saulės mažai, tai ir fotoaparatas atvaizduoja viską toli gražu ne švytinčiai. Jei pasiseks padaryti geresnes nuotraukas, jos tikrai užims esamųjų vietą.

Dar noriu atkreipti ypač naujokų dėmesį, kad ne visada brangesnis daiktas leidžia pasiekti geresnių rezultatų, todėl nebūtina pulti pirkti specialių įrankių. Ypač, jei teturime tik vieną kitą augintinį. Tas pats rezultatas, gerai apgalvojus, gali būti pasiektas ir paprastesniais pakaitalais.

Bet tradicijos yra tradicijos. Taigi, pirmiausia turbūt reiktų pradėti nuo dažniausiai naudojamų. Jų nėra labai daug rūšių. Bet kiekvienos rūšies įrankiai gali turėti labai daug formų ir modifikacijų.

Plokščios žnyplės

Naudojamos šakučių kirpimui. Nukerpa lygiai prie pat pagrindo, tolygiai iš abiejų pusių. Šias žnyples galima pakeisti paprastu sekatoriumi, bet sekatoriui būdinga pjuvio asimetrija, kas ne visada yra pageidautina. Ypač jei genime medį, turintį minkštą, lengvai besilupančia žievę.

Plokščios žnyplės būna įvairių dydžių ir skirtos dažniausiai vidutinio storio šakų genėjimui.

Nepatartina šiomis (kaip ir bent kuriomis kitomis šakoms skirtomis žnyplėmis) genėti šaknų. Tarp šaknų dažnai būna smėlio ar žvyro smiltelių, kurios labai greitai atšipina šį instrumentą. Šaknims būna specialios žnyplės, kurios išvaizda gali nesiskirti nuo šakinių, bet yra pagamintos iš atsparesnio metalo.

Gumbų žnyplės

Jos yra daugiau ar mažiau išgaubtos. Genint daromas įdubęs pjūvis.

Naudojamos dažniausiai tada, kai norima pašalinti nepageidaujamus kamieno gumbus. Arba kai mūsų genimas augalas linkęs pjūvio vietoje suformuoti didelį kaliaus darinį, žaizdų randai būna žymūs, išsipūtę. Tokius medžius genint gumbų žnyplėmis, susidaro įdubęs pjūvis, ir užsitraukiantis randas tampa beveik lygus su aplinkine žieve.

.

Bonsų žirklės

Tai paprastų žirklių analogas, tik kiek tvirtesnis. Šių žirklių būna įvairių įvairiausių dydžių ir modifikacijų. Vienos stipresniais, didesniais ašmenimis ir trumpesnėmis rankenomis. Kitos – smulkiaašmenės, ilgesnėmis rankenomis.

Paskirtis – dažniausiai nesumedėjusių ar nesenai sumedėjusių šakučių bei lapų ar spyglių kirpimas.

.

.

Žnylpės vielai

Skirtos ne medeliams genėti, bet pašalinti nebereikalingą vielą nuo suvieluotų šakų.

Žinoma, vielą galima ir atsukti. Bet tada jūs rizikuojate pažeisti trapesnes augalo šakutes, nulaužti jas.

Todėl geriausia vielą iškirpti gabaliukas. Šios žnyplės nukerpa ją taip, kad nepažeidžiamos medelio šakos.

.

.

Kablys šaknims tvarkyti

Tai turbūt pats paprasčiausias bonsų formavimo įrankis, skirtas šaknų iškedenimui, išvalymui nuo seno substrato. Naudojamos persodinimo metu. Ir žinoma, kad vietoj tokio kablio galima panaudoti bent kokį tvirtos medžiagos pagaliuką. Tačiau kablys šaknims dažniausiai pateikiamas kaip priedas prie bonsų formavimo įrankių komplekto, ir specialiai jo įsigyti tikrai neverta.

O įvairios šakutės bei lopetėlės naudojamos substrato paviršiaus tvarkymui ir substrato užpylimui persodinimo metu.

.

Atrodo, būtų lyg ir viskas. Gal tik pamiršome šluotelę, pagelbėsiančią mums viską po formavimo sutvarkyti.

Dabar jau tikrai viskas (ar ką būsiu praleidęs?), kas telpa į standartinį rinkinį. Žinoma, yra ir daugiau įvairių įrankių, tokių kaip žnyplės medienai skaldyti, žievės gremžtukai ir pan. Bet apie visą tai jau kitą kartą.

.

.

.

O pabaigai norėčiau priminti ir apie įrankių laikymą. Kad ilgiau mums tarnautų, neatšiptų per greitai, nerūdytų, reikia pasirūpinti, kad įrankiai būtų visada švarūs, sausi, tvarkingai sudėti. Nedidukas dėklas čia labai praverčia…

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.