Lie 092010
 

Akadama – tai dažniausiai tiek mėgėjų, tiek profesionalų naudojamas substratas.  Pavadinimas kilęs iš dviejų japoniškų žodžių: raudonas ir kamuolys. 

Šis substratas yra natūraliai gaunamas kasant gamtoje ir panašus į granuliuoto molio gabalėlius. Iš gilesnių sluoksnių iškasti akadamos gabalėliai yra vertingesni ir dažniau naudojami tiek bonsų auginime, tiek sodininkystėje. Akadama gali būt  naudojama tiek gryna, tiek maišoma su kitais substratais – smėliu, kompostu, žievės gabaliukais, durpėmis, lavos granulėmis ir pan.

Augintojai vertina dvi pagrindines akadamos savybes – sugebėjimą sulaikyti drėgmę ir maisto medžiagas, tuo pat metu išsaugant pralaidumą vandeniui,  bei sugebėjimą nesukristi laikui bėgant. Be to, skirtingai nuo vandens kiekio, akadama keičia savo spalvą – daugėjant joje drėgmės, ji tamsėja.

Gal kiek keblesnis jos panaudojimas tose vidutinio klimato zonose, kur pasireiškia šaltesnės žiemos. Nuo temperatūrinio šalčio poveikio akadamos gabalėliai palaipsniui trupa, smulkėja. Tačiau šis neigiamas bruožas lengvai gali būti kompensuojamas įmaišant į substratą žvyro gabaliukų.

Informacijos šaltinisWikipedia

Jogaila Mackevičius

Sorry, the comment form is closed at this time.