Sau 132011
 

Pastaba: dalis šiame straipsnyje pateikiamos informacijos jau yra pasenusi. Pavyzdžiui, šiandien (2014-09-20), kaip įrašyta ši pastaba, neveikia nė vienas iš straipsnyje nurodytų forumų, praktiškų nuorodų įrašas taipogi nėra atnaujintas. Jei vis gi turite klausimų, kuriuos norite išsiaiškinti, siūlau užsukti į forumą Bonsų giraitė

Labai įvairiais būdais mūsų aplinkoje atsiranda bonsai. Kai kurie žmonės, susidomėję jais, pasineria į literatūros studijas, jei yra galimybė, apsilanko viename kitame seminare, ir tik tada ryžtasi įsigyti savo pirmąjį medį. Šiuo atveju sėkmės, kad naujasis augintinis jausis gerai jūsų namuose, tikimybė kiek didesnė.

Tačiau neretas atvejis, kai bonsas gaunamas dovanų. Taip tai graži ir prasminga dovana. Tačiau ji jau pirmosiomis dienomis gali sukelti savo šeimininkui nemažai rūpesčių ir klausimų. Staiga ima gelsti ar vysti lapai, substrato paviršių aptraukia pelėsis, šakutės auga „lyg ir ne taip”, lapų spalva pasidaro šviesesnė. Trumpai tariant – „kažkas ne taip”. O neretai dar ir medžio rūšis nėra žinoma. Ką daryti? Tos begalės klausimų neduoda ramybės. Atsakymą, žinoma, galima rasti internete. Tik va, kad naujokams tos paieškos ne visada būna sėkmingos.

Viena iš išeičių, suradus internete specializuotas svetaines, parašyti jose nurodytais kontaktiniais elektroninio pašto adresais. Klausimas šiuo atveju iškart turėtų būti formuluojamas aiškiai, nuosekliai aprašant visą situacija, medžio augimo sąlygas ir tai, kas jam „negero” atsitiko. Tačiau nereikia nei pykti, nei nustebti, jei jūsų klausimas liks neatsakytas. Svetainė galėjo būti sukurta informaciniais, o ne komunikaciniais tikslais, o jos kūrėjams tiesiog nėra kada peržiūrėti korespondencijos ir į ją atsakyti.

Kita stotelė – diskusijų forumai. Jų Lietuvoje bonsų tema yra keletas – adresai yra nurodyti svetainės praktiškų nuorodų puslapyje.  Nekreipkite dėmesio, kad forumas gali būti apmiręs, o pašnekesiai jame ilgą laiką nevyksta. Gali būti, kad tiesiog vieniems nekyla klausimų, kiti neturi ką pasakyti. Tikrai jūsų žinutė neliks nepastebėta.

Šiek tiek apie foruminį bendravimą… Forumas, jo priežiūrą labai nesunkiai galima susieti ir su bonsų kultūros dėsningumais. Kai rūpintis reikia daug, o rezultatas pasiekiamas labai negreitai. Tikrai nelengva yra „išsukti” forumą, padaryti jį gyvą, mielą bendrauti, o svarbiausiai – profesionalų, bet labai nesunku jį „užgesinti”. Dauguma forumų yra kolektyvinio ir komandinio ilgamečio darbo rezultatai, dauguma – puikūs rezultatai. Tačiau yra ne vienas pavyzdys, kai emocijos, įtakos, teisių, nuosavybės nepasidalinimas, tarpusavio nesupratimas paverčia juos arba tylia dykyne, arba beprasmių, tuščių žinučių archyvu.

Jei neketinate prisijungti prie forumo bendruomenės, o tik išsiaiškinti vieną kitą jums rūpimą klausimą, jums tereikia prisiregistruoti, pasinaudoti forumo paieška – gal jau atsakymas į jūsų klausimą buvo parašytas, o jei ne – išsirinkti tinkamiausią jam temą ir paklausti. Nereikia jokių ilgų įvadų, prisistatymų ar kitokių „mandagybių”. Taupykime vieni kitų laiką – reikia drąsiai ir tiesiai eiti prie jums rūpimo klausimo, žinoma, kaip galima išsamiau aprašant situaciją, pateikiant nuotraukas. Negavote atsakymo viename forume, pabandykite kitame. Jums tikrai pasiseks!

Jei bendravimas forumo bendruomenėje jus sudomino ir ketinate čia užsibūti ilgiau, vertėtų pagalvoti apie savo paskyros suasmeninimą. Kiekvieno forumo programinė įranga leidžia vartotojui į savo paskyrą įsikelti avatarą (profilio paveikslėlį), kuris bus matomas prie kiekvienos jūsų žinutės ir parašą. Tai – tarsi jūsų vizitinė kortelė. Todėl nevertėtų ten dėtį kažko ekstravagantiško, mandro, iššaukiančio ar įžeidaus.  Nevertėtų šių profilio nuostatų ir per daug  dažnai kaitalioti.  Tačiau sureikšminti jų taip pat nevertėtų.

Kas pasakyta apie avatarą ir parašą, pasakytina ir apie vartotojo vardą (jį susigalvojate registruodamiesi). Juk esam gyvi žmonės. Kodėl tada elektroninėj erdvėj, užuot bendravę su Mantu, Juste, Urte, esame priversti bendrauti su balsių-priebalsių kratiniu, papuoštu skaičiais. Tokie vartotojų vardai kaip „wrtcolm654” ar į juos panašūs nepuošia nei forumo, nei paties jo lankytojo. Jei jūsų vardas yra dažnas ir toks vartotojo vardas jau yra, galima pridėti kelias pavardės raides ar pasirinkti kokį nors bendrinį daiktavardį, augalo, gyvūno, daikto pavadinimą, bet pasirinkti jį ta kalba, kuria kalbate forume.

Dėl kuklumo… Kokia dorybė jis bebūtų, bendrauti tikrai nepadės. Klausti reikia dalykiškai, drąsiai ir neatsiprašinėti „gal ne ten pataikiau”, „atsiprašau už neišmanymą” ir pan. Jei jūsų išsamiai užduotas klausimas sulauks išsamių ir profesionalių atsakymų, tema ims panašėti į nedidelį straipsniuką, atvejo papasakojimą, situacijos analizę. Tai turbūt būtų pats geriausias jūsų atsidėkojimas forumo bendruomenei, padėjusiai jums išsiaiškinti rūpimą klausimą, išspręsti problemą. Taip pateikta informacija nesunkiai pasinaudos kiti forumo dalyviai, o ir moderatorių komandai bus maloniau tokias temas tvarkyti. Norėčiau perfrazuoti vieną mūsų literatūros klasiką: „Ne lankytojų aktyvumu, ne žinučių ir temų gausa, ne avatarų ir reklamų margumu gyvuoja forumai, bet dažniausiai – išlaikydami pagarbą vieni kitiems, dalykiškumą ir tarpusavio supratimą…

Ir pabaigai – apie autorines teises. Visais atvejais neturtinės autorinės visos jūsų patalpintos informacijos teisės priklauso jums, kad ir ką besugalvotų prirašyti forumo administracija naudojimosi forumu taisyklėse. Žinoma, forumo moderatorių komanda gali pertvarkyti jūsų temą ar net gi ją pašalinti. Bet pasinaudoti jūsų informacija be nuorodos į šaltinį – ne. Tą reiktų žinoti, jei kartais pradėję nuo klausimų, ilgainiui aktyviau įsiliesite į forumo bendruomenės gyvenimą, panorėsite pasidalinti savo didėjančia patirtimi, vaizdine medžiaga. Nė vienas forumas neegzistuoja pats sau. Vieni sukurti entuziasto ar jų grupės dėka, kiti turi savininkus (fizinius ar juridinius asmenis). Juk reikia kažkam apmokėti hostingo paslaugas, tvarkyti patį forumą, atnaujinti programinę įrangą. Taigi, jei jums svarbu ne tik bendravimas forumo bendruomenėje, bet ir tai, į kieno rankas atiduodate savo informaciją, išsiaiškinkite tai nuo pat pradžių. Gaila, bet Lietuvos forumuose nėra aiškiai išreikštos tradicijos pristatyti patį forumą – išsamios informacijos, kas jo šeimininkas(-ai), kas iniciatyvinė grupė, kokie forumo tikslai, kokia vystymo strategija, kokie planai. Ne vienas sėkmingas internetinis projektas, kurį kūrė toli gražu ne vien tik jo savininkas(-ai), buvo ne mažiau sėkmingai parduotas. Kaip jaustis tada bendruomenės nariams, kurie kaip bitės lašas po lašo sunešė tą „informacijos medų”, o pasirodo, kad sunešė ne sau. Šiuo atveju „tavo”, „mano”, „mūsų” nėra tokios nereikšmingos sąvokos.

Kiekvienas forumo dalyvis, norėdamas, kad būtų gerbiamos jo, kaip autoriaus, teisės turėtų ir pats gerbti kitų autorystę. Jei žinutei ar temai pailsiustruoti  reikia „pasiskolinti” paveikslėlį ar citatą iš kitų šaltinių būtina nuoroda į juos. Be to, skolintis galima tik tuo atveju, jei autorius nėra nurodęs jo medžiagos platinimo apribojimų. Be jokios abejonės, nuskanuotos teminės knygos, žurnalai neturėtų būti talpinami forume ir platinami net gi neatlygintinai.

Ką gi, tikiuosi, padrąsinau nesikuklinti ir dalykiškai aiškintis visus kylančius klausimus dar iki tol, kol jūsų augintiniui nepasidarė visai blogai. Taip pat tikiuosi, kad tai paskutinis straipsnis panašia tema – ir Bonsai Vilnius informacijoje pereisim tik prie pagrindinio jos objekto – bonsų (ir visko, kas su jais susiję). Taigi, jau artimiausiomis dienomis – dar keletas kambarinių bonsų formavimo ir priežiūros atvejų. Pratęsime pažintį su fikusais susipažinsime su ligustrais. O toliau laukia nemažas augalų anatomijos ir fiziologijos kursas – žinoma, nenukrypstant nuo bonsų temos: medžių sandara, augimas, vystymasis, vidiniai ir išoriniai procesai, šakninė, orinė mityba, hormoninė reguliacija ir t.t. Sukurti tokią straipsnių seriją (straipsniai pasirodys trečiadieniais arba ketvirtadieniais) ir paskatino forumuose užduodamų klausimų analizė – daugiausia jų yra būtent apie augalų fiziologinius poreikius.

Jogaila Mackevičius

  2 Responses to “Kilo klausimų – kur ir kaip pasiklausti?”

  1. Na, čia praktiškai forumiečio „biblija” 🙂 bet tai naudinga 🙂

  2. Pastaruoju metu man vis labiau ima atrodyti, kad ne visi elementarūs dalykai daugeliui atrodo elementarūs. Taip ir gimė straipsnio idėja.

Sorry, the comment form is closed at this time.